Preferences

Privacy is important to us, so you have the option of disabling certain types of storage that may not be necessary for the basic functioning of the website. Blocking categories may impact your experience on the website.

Accept all cookies
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Terug naar overzicht

Logistiek in e-commerce: trends en aanbevelingen voor 2025

Geschreven door
Huib Adriaans, Sendcloud
Logistiek

De belangrijkste inzichten op een rijtje

1
Voorraadbeheer blijft grootste uitdaging, automatisering noodzakelijk

38% van de webshops worstelt met voorraadbeheer. Door verzendprocessen te automatiseren en voorraaddata te koppelen aan je bestelsysteem voorkom je fouten en leverproblemen.

2
Klantverwachting vraagt om meerdere vervoerders

Consumenten willen flexibiliteit: snel, goedkoop of duurzaam geleverd. Werk met meerdere vervoerders om keuzevrijheid te bieden, pieken op te vangen en risico’s te spreiden.

3
Data-analyse maakt je logistiek schaalbaar

Webshops die groeien, vertrouwen minder op onderbuikgevoel. Combineer interne en externe data om betere beslissingen te nemen over voorraad, levering en kostenbeheersing.

4
Duurzaamheid als onderscheidende factor

Slechts 10% van de kleinere webshops zet nu in op duurzaamheid. Toch kun je hiermee vroeg al het verschil maken met CO₂-neutrale bezorging, slimmere verpakkingen en duurzame partners.

1
Voorraadbeheer blijft grootste uitdaging, automatisering noodzakelijk
2
Klantverwachting vraagt om meerdere vervoerders
3
Data-analyse maakt je logistiek schaalbaar
4
Duurzaamheid als onderscheidende factor

38% van de webshops worstelt met voorraadbeheer. Door verzendprocessen te automatiseren en voorraaddata te koppelen aan je bestelsysteem voorkom je fouten en leverproblemen.

Consumenten willen flexibiliteit: snel, goedkoop of duurzaam geleverd. Werk met meerdere vervoerders om keuzevrijheid te bieden, pieken op te vangen en risico’s te spreiden.

Webshops die groeien, vertrouwen minder op onderbuikgevoel. Combineer interne en externe data om betere beslissingen te nemen over voorraad, levering en kostenbeheersing.

Slechts 10% van de kleinere webshops zet nu in op duurzaamheid. Toch kun je hiermee vroeg al het verschil maken met CO₂-neutrale bezorging, slimmere verpakkingen en duurzame partners.

Een webshop starten is relatief eenvoudig, maar zodra een online onderneming begint te groeien, merken veel e-commerceondernemers al snel dat hun logistieke uitdagingen toenemen. In dit artikel delen we de belangrijkste logistieke resultaten en trends van de E-commerce Monitor 2025 en geven we je adviezen om de bijbehorende uitdagingen aan te pakken.

Naarmate een e-commerce onderneming groeit, groeit ook de logistieke uitdaging. Van voorraadbeheer tot betrouwbare leveringen en retourverwerking – elke stap in het verzendproces moet soepel verlopen om klanten tevreden te houden en de winstgevendheid te behouden. We noemen dit ook wel Connected Shipping.

Waar kleine webshops vaak nog met slechts een paar vervoerders werken, zetten grotere organisaties steeds vaker in op automatisering en strategische samenwerkingen om efficiënter te verzenden. In deze gids ontdek je wat je moet weten om jouw organisatie aan de wisselende klantverwachtingen te laten voldoen en te kunnen concurreren in de dynamische e-commercewereld.

Hoe logistiek verandert bij groei

[fs-toc-h2] Voorraadbeheer blijft de grootste uitdaging

In de snelgroeiende wereld van e-commerce is een soepele logistiek onmisbaar voor het succes van een onderneming. Klanten verwachten snelle levering, correcte voorraadinformatie en duidelijke communicatie over de status van hun bestelling. De verwachtingen zijn helder, maar achter de schermen kan het soms een grote uitdaging zijn om hieraan te voldoen.

Uit de E-Commerce Monitor blijkt dat drie logistieke uitdagingen er met kop en schouders bovenuit steken. Zo worstelen 38% van de e-commerce-ondernemingen met hun voorraadbeheer.Niets is zo frustrerend als een klant die een product bestelt dat vervolgens niet op voorraad blijkt te zijn. Maar hoe voorspel je de vraag nauwkeurig? Niemand wil met te veel of te weinig voorraad zitten. 

Daarnaast noemt bijna een derde (28%) van de ondernemers de leverbetrouwbaarheid als een belangrijke uitdaging. Een bestelling die te laat wordt bezorgd, kan het verschil maken tussen een terugkerende klant of een negatieve review. Een derde uitdaging waar veel ondernemingen mee worstelen is het automatiseren van verzendprocessen. Handmatig verzenden kost tijd en geld en 28% van de webshops wil daarom inzetten op automatisering.

[fs-toc-h2] KPI’s verschuiven van kosten naar snelheid

Welke cijfers zijn echt bepalend in e-commerce logistiek? Voor maar liefst 35% van de e-commerce-ondernemers is het verzamelen en inzichtelijk maken van KPI’s een flinke uitdaging. Hoewel de belangrijkste KPI’s verschillen per groeifase en ambities, vinden de meeste e-commercebedrijven drie dingen vooral belangrijk.

Zo volgt 54% van de e-commerceondernemers nauwlettend het percentage op tijd geleverde bestellingen. Een bestelling die te laat aankomt, betekent namelijk een teleurgestelde klant en mogelijk een gemiste herhaalaankoop. Ook de fulfilmentkosten per order zijn belangrijk. Snel en goed bezorgen is belangrijk, maar niet als het ten koste gaat van de winstmarges. Het bijhouden van de fulfillmentkosten per order blijft belangrijk, vindt 25% van de ondernemers. En ook het aantal same-day deliveries is een belangrijke KPI. Klanten verwachten een steeds snellere levering. 24% van de ondernemers volgt daarom het aantal Same-Day deliveries.. Webshops die hierin investeren, blijven de concurrentie voor. Grotere webshops kijken vooral naar de gemiddelde levertijd per order.

Door je KPI’s goed te formuleren, volgen en analyseren, kun je jouw logistieke processen verder aanscherpen en inspelen op de groeiende verwachtingen van klanten.

[fs-toc-h2] Samenwerken met meerdere vervoerders wordt steeds belangrijker

Veel online ondernemers denken dat alleen grote organisaties baat hebben bij het samenwerken met meerdere vervoerders, maar dat klopt niet. Ook kleinere webshops kiezen steeds vaker voor verschillende bezorgpartners. Waarom een e-commercebedrijf voor meerdere vervoerders kiest, hangt af van de groeifase van de onderneming. Bij startende webshops draait het vooral om kostenbesparing. De goedkoopste verzendoptie wint het van de rest. Zodra een webshop groeit, wordt de betrouwbaarheid van hun zendingen steeds belangrijker. Klanten verwachten immers een consistente en snelle levering. Bij grote spelers ligt de focus vooral op service-optimalisatie en het opvangen van piekperiodes. Flexibiliteit is belangrijk, en daarom werken grote spelers met meerdere vervoerders.

Hoewel dus uit de E-commerce Monitor blijkt dat de beweegredenen voor elke webshop anders zijn, blijven de voordelen van meerdere vervoerders altijd hetzelfde. Klanten willen keuzevrijheid: de snelste levering, de goedkoopste optie, of een duurzamere bezorgmethode. 

Ook vermindert een groter aantal vervoerders de kwetsbaarheid voor vertragingen of stakingen en geeft het klanten meer keuzevrijheid. Bestellingen die snel bezorgd moeten worden, kunnen vlot de deur uit, terwijl milieubewuste klanten een duurzame optie kunnen kiezen. Het resultaat? Grip op je logistiek, voldoen aan de klantverwachtingen en een toekomstbestendige webshop.

[fs-toc-h2] De logistiek zelf doen of toch uitbesteden?

In de begindagen regelen veel webshops hun logistiek zelf. Bestellingen worden verstuurd vanuit een fysieke winkel of eigen magazijn, wat goed kan werken zolang het aantal orders beheersbaar blijft. Maar naarmate je groeit – vooral als je de grens van één miljoen euro omzet voorbijgaat – wordt efficiëntie steeds belangrijker.

Sommige webshops kiezen er op zo’n moment voor om de logistiek uit te besteden aan een fulfillmentpartner, terwijl grotere organisaties fysieke winkels openen als extra distributiepunt. Automatisering en uitbesteding van het verzendproces kunnen niet alleen tijd besparen, maar ook fouten verminderen en je webshop schaalbaar maken. Of je de logistieke organisatie zelf doet of uitbesteedt hangt dus af van je groeifase en ambities.

Twee adviezen voor een soepele logistiek in 2025

[fs-toc-h2] Advies 1: Vertrouw op data voor groei

Veel webshops krijgen pas echt grip op hun data en kosten vanaf een omzet van drie miljoen euro. Maar wat is het verschil tussen een snelgroeiende, succesvolle webshop en de rest? Het antwoord ligt in data. Snellere groeiers zetten al vroeg in op data-analyse om hun processen te optimaliseren.

Data wordt daarom ook steeds belangrijker in de strategie van webshops. Waar 58% van de kleine webshops nog vertrouwt op hun onderbuikgevoel, maken vooral grotere online ondernemers met meer dan dertig miljoen euro omzet beslissingen op basis van financiële analyses en business cases, zo blijkt uit de E-commerce Monitor. Combineer dus interne en externe data vanaf een vroeg stadium om in te spelen op klantvraag, voorraadbeheer en leverbetrouwbaarheid. Zo blijf je de concurrentie een stap voor.

[fs-toc-h2] Advies 2: Duurzaamheid is een kans om je in een vroege fase te onderscheiden

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jouw onderneming? Veel kleinere webshops richten zich op groei en reageren vooral op de marktbewegingen, waardoor duurzaamheid vaak (nog) geen prioriteit is.

Slechts 10% ziet duurzaamheid in deze fase als een speerpunt, terwijl dit bij grotere bedrijven stijgt naar 27%. Niet elk bedrijf ziet duurzaamheid dus als een prioriteit, vooral in het begin, maar het is een goede manier om je te onderscheiden van andere e-commercebedrijven. Als je niet kunt concurreren op prijs, kun je juist op service, milieuvriendelijke keuzes of je maatschappelijke impact het verschil maken. Zo blijf je top-of-mind bij je klanten.

Duurzaam ondernemen hoeft niet duur te zijn. Met slimme keuzes, zoals CO₂-neutrale bezorging, werken met meerdere vervoerders of efficiëntere verpakkingen, kun je stap voor stap verduurzamen zonder dat dit grote investeringen vereist. Zo onderscheid je je van de rest, zonder dat het je marges verkleint.

Conclusie

De logistiek wordt steeds complexer naarmate je groeit, maar met de juiste strategie en inzichten kun je efficiënter en klantgerichter werken. Door te investeren in data-analyse, automatisering en duurzaamheid verlaag je niet alleen jouw operationele kosten, maar creëer je ook een sterk concurrentievoordeel.