Preferences

Privacy is important to us, so you have the option of disabling certain types of storage that may not be necessary for the basic functioning of the website. Blocking categories may impact your experience on the website.

Accept all cookies
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Terug naar overzicht

De belangrijkste marketinguitdagingen voor groeiende e-commercebedrijven

Geschreven door
Mark van den Berg, Spotler
Marketing & Sales

De belangrijkste inzichten op een rijtje

1
Klantverwerving en loyaliteit blijven uitdagingen

De grootste uitdaging is nieuwe leads trekken. Daarna stijgt de focus op loyaliteit en herhaalaankopen. Ontwikkel je data en processen om op tijd mee te groeien.

2
Social media als extra verkoopkanaal benutten

Veel e-commercebedrijven willen organisch via social media meer conversie. Onderzoek je publiek en voeg dit kanaal toe aan je marketingmix.

3
Breng alle data samen in één centraal systeem

Zodra je groeit, is verspreide klantdata onhandig. Werk met 1 Customer Data Platform en voorkom dat klanten in meerdere systemen staan.

4
Schakel specialisten in om te blijven opschalen

Grotere bedrijven hebben meer marketingdisciplines nodig. Overweeg een bureau zodat je eigen team zich kan richten op strategie en klantrelaties. ​

1
Klantverwerving en loyaliteit blijven uitdagingen
2
Social media als extra verkoopkanaal benutten
3
Breng alle data samen in één centraal systeem
4
Schakel specialisten in om te blijven opschalen

De grootste uitdaging is nieuwe leads trekken. Daarna stijgt de focus op loyaliteit en herhaalaankopen. Ontwikkel je data en processen om op tijd mee te groeien.

Veel e-commercebedrijven willen organisch via social media meer conversie. Onderzoek je publiek en voeg dit kanaal toe aan je marketingmix.

Zodra je groeit, is verspreide klantdata onhandig. Werk met 1 Customer Data Platform en voorkom dat klanten in meerdere systemen staan.

Grotere bedrijven hebben meer marketingdisciplines nodig. Overweeg een bureau zodat je eigen team zich kan richten op strategie en klantrelaties. ​

Marketingafdelingen krijgen met de uitkomsten van de E-commerce Monitor 2025 duidelijke handvatten aangereikt voor het nemen van strategische beslissingen. Zeker als de omzetgrens van één miljoen euro wordt gepasseerd, zie je duidelijke verschuivingen in focus en uitdagingen. Als er binnen jouw organisatie sprake is van bedrijfsgroei, begin dan op tijd met de implementatie van een Customer Data Platform (CDP), optimaliseer je verkoopkanalen en maak werk van een omnichannelstrategie. Zo zorg je dat jouw marketingstrategie niet achterloopt, maar vooruitkijkt.

Deze adviezen zijn gebaseerd op de uitkomsten van tien marketingvragen die in de E-commerce Monitor 2025 zijn gesteld. Hieronder laten we zien voor welke uitdagingen marketingafdelingen staan, welke verkoopkanalen belangrijk zijn en welke kanalen de meeste conversie opleveren. En we leggen uit voor welke uitdagingen groeiende e-commercebedrijven staan.

Hoe e-commerce bedrijven hun marketing optimaliseren

[fs-toc-h2] Belangrijkste uitdagingen zijn meer leads, meer klantloyaliteit en meer herhaalaankopen

Op de vraag wat de grootste uitdaging is voor marketing, antwoordt 49% dat dit het aantrekken van nieuwe leads en klanten is. Hierop volgt met gemiddeld 47% het verhogen van klantloyaliteit en herhaalaankopen. Pas daarna volgen uitdagingen als het optimaliseren van de eigen kanalen, het beter inzetten van data en het automatiseren van marketingprocessen.

Het aantrekken van nieuwe klanten is vooral een uitdaging voor kleinere e-commercebedrijven. Voor kleinere organisaties met een omzet tot één miljoen euro is dit zelfs 60%. Ter vergelijking, nog maar 37% van de grotere organisaties die meer dan 30 miljoen euro omzetten, benoemen dit als een uitdaging. Deze grote organisaties zijn veel meer bezig met het verhogen van klantloyaliteit en het verhogen van het aantal herhaalaankopen. Zodra organisaties groeien, worden de uitdagingen meer klantgericht en minder leadsgericht.

[fs-toc-h2] Meer doen met social media is een duidelijke wens

e-commercebedrijven gebruiken uiteraard hun eigen website als verkoopkanaal. Daarop komt immers het verkeer binnen. Volgens de E-commerce Monitor geldt dit voor gemiddeld 90% van de organisaties. Dit is zowel bij grotere als kleinere organisaties het geval. Zowel kleine als grote e-commercebedrijven maken volop gebruik van de eigen website.

Interessanter is het als we kijken naar welke verkoopkanalen organisaties het komende jaar nog meer willen inzetten. Zo willen alle organisaties het organische verkeer via social-mediakanalen meer gaan gebruiken als verkoopkanaal. Social media scoort dan ook het hoogst op de vraag ‘welk verkoopkanaal wilt u het komende jaar gaan gebruiken?’. Er is dus binnen de e-commercewereld een uitdrukkelijke wens om verder te kijken dan de eigen website.

[fs-toc-h2] Data in één centrale database is belangrijk voor grote organisaties

Grote organisaties maken al het verkeer en alle interacties zichtbaar in een Customer Data Platform. En dat is niet voor niets. Kleine organisaties werken vaak met verschillende systemen die eerder naast elkaar bestaan, dan dat ze geïntegreerd zijn. Niet ongebruikelijk: bij kleine organisaties bestaan klanten in meerdere systemen (webshopsoftware, software voor betalingsverwerking, software voor e-mailmarketing etc.), terwijl al deze profielen en alle verschillende informatie over klanten nergens bij elkaar komen.

Zodra organisaties groeien, is dat niet meer houdbaar. Er ontstaat dan de uitdrukkelijke wens om alle data te verzamelen in één centrale database, zo blijkt uit de E-commerce Monitor. 

[fs-toc-h2] Google Ads en organisch verkeer belangrijke aanjagers voor conversie

Naast alle uitdagingen en wensen, moet er ook geld verdiend worden. Organisaties geven aan dat verkeer dat binnenkomt via gerichte advertenties en organische zoekopdrachten de meeste conversie oplevert. Het meeste marketingbudget wordt besteed aan het aantrekken van nieuwe leads en klanten. Gemiddeld wordt 65% van de marketinguitgaven voor dat doel aangewend. Veel conversie komt binnen via SEO en Google Ads.

[fs-toc-h2] Grote organisaties werken samen met een marketingbureau

Naarmate een organisatie groeit, groeit ook het aantal marketingdisciplines dat je nodig hebt. Nieuwe taken of activiteiten kun je niet altijd goed bij je bestaande personeel neerleggen. Een marketingspecialist die een geweldige loyaliteitscampagne uitwerkt, is niet per definitie ook een SEO-expert. Als dat een belangrijke aanjager is van je conversie, dan heb je hiervoor vaak een specialist in dienst. En voor je het weet bestaat het marketingteam uit contentmarketeers, HTML-specialisten, data engineers, SEO-experts, social-mediamanagers en e-mailmarketeers.

Verder blijkt uit de E-commerce Monitor dat groeiende organisaties niet meer alle benodigde marketingdisciplines intern kunnen beleggen. Ze werken daarom vaak samen met een marketingbureau. Vooral bij grotere organisaties komt dit regelmatig voor.

Drie adviezen voor een goede marketingbasis 

[fs-toc-h2] Advies 1: Inventariseer de mogelijkheden van een Customer Data Platform 

Meer aandacht voor klantloyaliteit, het bevorderen van herhaalaankopen en een grotere behoefte om meer met social media te gaan doen, worden belangrijker zodra organisaties groeien. Als je organisatie groeiende is, dan is het goed om je te realiseren dat je al deze klantgerichte touchpoints beter niet in verschillende systemen kunt borgen, maar in één systeem. Start daarom op tijd met de inventarisatie van de wensen voor een Customer Data Platform.

[fs-toc-h2] Advies 2: optimaliseer je verkoopkanalen

Als je alleen via je webshop communiceert met je prospects en klanten, dan heb je via één kanaal contact met hen. Dit heet single channel. Heb je naast je webshop ook andere verkoopkanalen, dan kan er sprake zijn van een multichannelstrategie. Dit doet zich voor als je verkoopkanalen naast elkaar bestaan en niet geïntegreerd zijn.

Optimaliseer deze verkoopkanalen en laat ze elkaar versterken. Zorg er op z’n minst voor dat je een cross-channelaanpak nastreeft. Maak het voor klanten bijvoorbeeld mogelijk om online goederen te bestellen en die in een fysieke winkel te retourneren. Of geef klanten de mogelijkheid om zich online te oriënteren en de aankoop via een ander kanaal af te ronden.

[fs-toc-h2] Advies 3: ga aan de slag met een omnichannelstrategie

Een klant wil graag zaken doen met organisaties die op alle kanalen dezelfde uitstraling, dezelfde prijzen en dezelfde voorwaarden hanteren. Die organisaties moeten offline en online exact dezelfde merkbeleving geven en faciliteren dat een klant op diverse devices altijd realtime zijn gegevens kan inzien.Is er sprake van een complete integratie van alle kanalen waarop je klanten en prospects je kunnen vinden en komt alle data uit één centrale database, dan is dat waarschijnlijk een omnichannelstrategie.

Het is verstandig om te inventariseren wat er nodig is voor een omnichannelstrategie. Zodra je daar zicht op hebt dan heb je ook duidelijke handvatten voor alle andere marketingaspecten. Je kunt dan van daaruit aan de slag met het verbeteren van klantloyaliteit, het verhogen van het aantal herhaalaankopen, social media als verkoopkanaal benutten en het focussen op SEO en Google Ads.

Conclusie

De E-commerce Monitor 2025 geeft een duidelijk overzicht van de wensen, uitdagingen en de belangrijkste conversiekanalen voor marketing in de e-commerce. Door deze informatie te vergelijken met omzetcijfers zien we dat kleine e-commercebedrijven voor andere uitdagingen staan dan grote ondernemers. Door de verschillen tussen grote en kleine ondernemers in kaart te brengen, geef je vooral kleine ondernemers duidelijkheid over wat zij kunnen verwachten. Dit betekent dat groeiende e-commercebedrijven aan de slag zouden moeten met een omnichannelstrategie, dat ze hun verkoopkanalen moeten optimaliseren en dat ze de mogelijkheden van een Customer Data Platform moeten inventariseren.